Stichting oprichten

Stichting oprichten

Als je van plan bent om iets voor het goede doel te doen, is het een mogelijkheid om te kiezen voor het oprichten van een stichting. Het oprichten hiervan is iets wat je zonder notaris niet kunt doen. Daarom is het verstandig om goed onderzoek te doen over wat je precies wilt en waar de notaris bij kan helpen. Je moet je inschrijven bij de Kamer van Koophandel en rekening houden met wie aansprakelijk is en de eventuele belasting. Wil je advies van een notaris tegen lage tarieven over het oprichten van een stichting? Neem dan contact met ons op en ontvang een vrijblijvende offerte.

Waarom kiezen voor deze vorm?

Het oprichten van een stichting wordt eigenlijk alleen gebruikt voor goede doelen. Zo kan je te maken krijgen met belasting, wanneer er bijvoorbeeld personeel in dienst komt. Maar over het algemeen zijn de regelingen met de belasting voordelig voor het oprichten van stichtingen. Zo kan het zijn dat je vrijstelling aan kan vragen van belasting. Ook als het gaat om wie aansprakelijk is, kan het oprichten hiervan voordelig zijn, aangezien het bestuur vaak aansprakelijk gesteld wordt en niet een persoon zelf. Laat je door een notaris verder informeren over het oprichten van een stichting tegen lage tarieven.

Statuten

Voor een stichting is het belangrijk om statuten op te stellen. De statuten, of een statutenwijziging, moeten door een notaris vastgelegd worden. In de statuten worden zaken gezet die niet zo snel gewijzigd worden. Denk hierbij aan de naam, de plaats, doel van de stichting, hoe bestuurders benoemd en ontslagen worden en waar het geld naartoe gaat als de stichting niet meer verder gaat. Een statutenwijziging kan wel, maar kost geld. Zorg er daarom voor dat alles in eerste instantie goed genoteerd wordt in de statuten door de notaris, om een statutenwijziging te voorkomen.

Wie is aansprakelijk?

Bij een stichting ben jij als privé persoon niet aansprakelijk. Vaak wordt het bestuur collectief aansprakelijk gesteld bij schade, kosten, of andere problemen. Wel kan het zijn dat de bestuursleden aansprakelijk worden gesteld zodra je de stichting niet bij de Kamer van Koophandel laat inschrijven. Laat het inschrijven bij de Kamer van Koophandel dus door een notaris regelen, zodat privé personen niet aansprakelijk gesteld worden. Informeer jezelf ook goed over wie aansprakelijk is, zodat jij zelf niet aansprakelijk gesteld wordt terwijl dit voorkomen had kunnen worden. Een notaris vertelt je alles over wie aansprakelijk is en noteert alles, zodat de juiste personen aansprakelijk zijn.

Wat kost een notaris?

De tarieven voor notarissen verschillen. Iedere professional hanteert zijn eigen tarieven, waardoor het verstandig is om van tevoren goed onderzoek te doen naar de verschillende notarissen en door kosten te vergelijken. Op deze manier weet je zeker dat je zo laag mogelijke kosten hebt als het gaat om de notariskosten. Het oprichten van een stichting kan ook geld kosten, zorg daarom voor een potje geld dat eventuele onvoorziene kosten op kan vangen. Sowieso is het verstandig om rekening te houden met bijvoorbeeld de prijs voor het inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Laat je door een notaris informeren over de diverse kosten.

Belasting

Bij het oprichten van een stichting kun je aardig wat belasting voordeel ontvangen. Zo kan het zijn dat je vrijstelling van belasting krijgt. De eisen hiervoor kun je vinden op de website van de belastingdienst, of je laat je informeren door een professional. Ook kan het zijn dat je in aanmerking komt voor aftrek fictieve personeelskosten of aftrek kenbaar fondswervende activiteiten. Kijk dus naar de mogelijkheden die je hebt als je een stichting gaat oprichten, of laat je goed informeren door een specialist. Zo weet je zeker dat je optimaal gebruik maakt van de opties die er zijn bij het oprichten van een stichting.

Vrijblijvende offertes aanvragen

Wil jij een stichting of bv oprichten en ben je op zoek naar een professionele notaris die je helpt bij het oprichten? Wil je de statuten vast laten leggen of wil je een statutenwijziging door een notaris uit laten voeren? Dan helpen wij je graag verder. Via ons kom je in contact met een professionele notaris die ervoor zorgt dat het oprichten vlekkeloos verloopt en alles goed geregeld wordt, zoals het inschrijven bij de Kamer van Koophandel, tegen lage tarieven. Ook legt deze de statuten vast of voert hij een statutenwijziging voor je uit. Ben je benieuwd naar de tarieven voor een notaris? Neem dan contact op en ontvang een vrijblijvende offerte, zodat je tarieven kan vergelijken.

Tarieven notaris