Samenlevingsovereenkomst afsluiten

Samenlevingsovereenkomst afsluiten

Als je samenwoont maar niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap hebt, dan kan het opstellen van een samenlevingsovereenkomst verstandig zijn. Als je dit niet hebt dan is er namelijk niets vastgelegd als er bijvoorbeeld één van jullie overlijdt. Het kan dus erg handig zijn als je door middel van een samenlevingscontract hierover meer duidelijkheid hebt. Je mag bij het opstellen zelf weten wat je in het samenlevingscontact zet. Je kunt hierin bijvoorbeeld aangeven wat er gebeurt met de spullen op het moment dat 1 van de partners overlijdt of wat er gebeurt met het huis wanneer er een einde komt aan de relatie. Je vindt hier meer informatie over het afsluiten, de inhoud en het ontbinden van een dergelijk contract. Vergelijk via de offerteservice meerdere notarissen. Wij garanderen scherpe prijzen.

De keuze voor geregistreerd partnerschap

Anders dan een samenlevingsovereenkomst is het geregistreerd partnerschap, dit komt overeen met trouwen. Bij een geregistreerd partnerschap wordt je relatie officieel bij de ambtenaar van de burgerlijke stand vastgelegd. Je hebt automatisch verschillende plichten en rechten naar elkaar toe. Je hebt bijvoorbeeld het recht om de achternaam van je partner te gebruiken, maar ook de verplichting om hem of haar te onderhouden. Tevens ben je automatisch geregistreerd in gemeenschap van goederen, tenzij je partnerschapsvoorwaarden laat vastleggen bij de notaris. Wanneer jij en je partner kinderen hebben of krijgen, dan hebben jullie automatisch ouderlijk gezag over deze kinderen in tegenstelling tot de samenlevingsovereenkomst waarbij alleen de moeder automatisch ouderlijk gezag krijgt.

De voordelen van een samenlevingscontract

Er zijn uiteraard een aantal voordelen van het opstellen een samenlevingscontract. Het is niet erg leuk om bij stil te staan, maar stel dat je partner overlijdt, dan is er niets geregeld. Alle bezittingen van je partner, zoals geld en het huis, gaan dan naar zijn of haar familie. Met een samenlevingscontract kun je vastleggen dat de partner hier recht op heeft. Ook is het mogelijk om te regelen dat je partner een nabestaandenpensioen ontvangt na overlijden. Andere voordelen van een samenlevingsovereenkomst zijn dat je regels kunt vastleggen over wie verantwoordelijk is voor welke kosten en wat er gebeurt met de bezittingen voor het geval jullie uit elkaar gaan. Ben je benieuwd naar de prijzen van de notaris voor het aflsuitend van een contract? Via Zoek je notaris kom je direct in contact met specialisten bij jou in de buurt. Vraag vrijblijvend offertes aan.

samenlevingscontract opstellen

Samenlevingscontract en erfrecht

Bij de voordelen van een samenlevingscontract is het al een beetje besproken, maar als je samenwoont heb je niet automatisch erfrecht van elkaar. Als er geen testament is, dan gaan alle bezittingen van de overledene naar zijn of haar ouders, zussen en broers of naar je kinderen als je deze hebt. In een samenlevingsovereenkomst kan worden aangegeven dat de overblijvende partner erfrecht heeft op deze bezittingen. Hij of zij moet daar wel erfbelasting over betalen, het tarief hiervoor is echter lager dankzij de notariële samenlevingsovereenkomst. Het is in een samenlevingsovereenkomst ook mogelijk om aan te geven dat jouw kinderen deels erfgenaam zijn. Zo voorkom je eventuele onduidelijkheden achteraf.

geregistreerd partnerschap

Een hypotheek afsluiten

Bij het afsluiten van een hypotheek is het ook verstandig om rekening te houden met een overeenkomst omdat je zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap niet automatisch erfgenaam bent. Daarom wordt in een samenlevingsovereenkomst vaak aangegeven dat de inboedel en het huis van jullie samen is, of deze nou door beide partners samen of 1 van beide is gekocht. Het is echter belangrijk om te weten dat als je niet getrouwd bent, dat je dan alleen samen eigenaar van de woning bent als dit in de notariële leveringsakte is aangegeven. Je kunt in de samenlevingsovereenkomst aangeven dat, indien je overlijdt, de andere erfgenamen je partner niet uit huis kunnen zetten. Bij het aangaan van een hypotheek is het dus aan te raden om een overeenkomst te overwegen.

samenlevingsovereenkomst kosten.jpg

De kosten van een samenlevingsovereenkomst

Wanneer je een samenlevingsovereenkomst wilt opstellen dan is het noodzakelijk om op zoek te gaan naar een notaris. Ook voor eventuele wijzigingen in een samenlevingscontract is een notaris nodig. Voor het ontbinden van de samenlevingsovereenkomst is overigens geen notaris nodig. Een advocaat is ook niet verplicht, maar dit kan wel handig zijn bij het ontbinden van de overeenkomst. De kosten van het opstellen van een samenlevingsovereenkomst hangen erg af van de situatie. Zo heeft de benodigde tijd van de notaris hier invloed op, net zoals de hoeveelheid vragen die je hebt, de ingewikkeldheid van het contract en hoe vaak je het contract wilt aanpassen. Bij ons ben je altijd voordelig uit in de zoektocht naar een notaris!

Vrijblijvend offertes aanvragen

Je begrijpt dat het zeker belangrijk en verstandig kan zijn om een samenlevingscontract op te stellen wanneer je gaat samenwonen en je zaken goed geregeld wilt hebben. Ben je het daar mee eens en wil je graag een samenlevingsovereenkomst opstellen of toch nog wat meer informatie ontvangen over de kosten en het opstellen van een samenlevingscontract? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op voor het beste advies en de laagste prijzen.