hypotheek oversluiten

Hypotheek oversluiten

Betaal jij al jarenlang teveel rente op je hypotheek en zie je de rentes steeds verder dalen? Misschien dat het oversluiten van je lening dan een goede keuze is! Geheel of gedeeltelijk oversluiten houdt in dat je een nieuwe lening bij een andere verstrekker afsluit en de huidige hypotheek doorhaalt in het Kadaster. Op deze pagina lees je meer over het oversluiten van je hypotheek, welke kosten hierbij komen kijken en waarom je de hulp van een notariskantoor moet inschakelen. Ben je benieuwd naar de hoogte van de notariskosten of zoek je een goedkope notaris uit je eigen regio? Vul dan snel het offerteformulier in, vergelijk de prijzen en bespaar tot wel 40%!

Waarom een notaris nodig?

Wanneer jij besluit tot het oversluiten van jouw huidige aflossingsvrije hypotheek, dan komt daar veel bij kijken. De nieuwe hypotheekverstrekker kan de hypotheekakte uiteraard niet zomaar overnemen, daarom wordt er door de notaris een compleet nieuwe hypotheekakte opgesteld. Hierin worden de afspraken met de nieuwe hypotheekverstrekker opgenomen, zodat voor beide partijen duidelijk is wat er van ze verwacht wordt. Het inschakelen van een notariskantoor bij het geheel of gedeeltelijk oversluiten van de hypotheek is wettelijk verplicht: hij controleert ook of alles volgens de wettelijke regels verloopt. Je moet dus niet alleen rekening houden met de oversluitkosten, maar ook over bijkomende kosten.

Doorhalen van een hypotheekakte

Wanneer je een hypotheek afsluit, dan wordt de gegevens hiervan opgenomen in het Kadaster. Als je de lening afbetaalt, jij je eigen huis verkoopt of wanneer je deze laat oversluiten, is het belangrijk om de gegevens van de lening uit het Kadaster te laten verwijderen. Zelfs bij het gedeeltelijk oversluiten van de hypotheek, teken je uiteindelijk een compleet nieuwe hypotheekakte. Het doorhalen of royeren van de oude akte kun je niet zelf regelen: ook hiervoor moet je de hulp van een notariskantoor inschakelen. Voor het doorhalen van de hypotheekakte is namelijk een royementsakte nodig en deze kun je alleen door een notaris laten opstellen.

Hypotheek oversluiten uitgelegd in één minuut

Hoe een hypotheek oversluiten?

Heb jij een hypotheek met een hoge rente en zie je de rentes tegenwoordig steeds maar dalen? Bij een groot verschil kan het dan verstandig zijn om de lening over te sluiten. Maar hoe werkt dit precies? Ga eerst zelf op onderzoek uit of het financieel voordelig is. Omdat je vaak een boete betaalt, en ook extra kosten voor de notaris kwijt bent, is het belangrijk om vooraf zeker te weten dat je er financieel op vooruit gaat. Ga daarna in gesprek met de eventuele nieuwe hypotheekverstrekker. Bepaal de hypotheekvorm, hoe lang je de renteperiode vast wilt zetten en hoe hoog de hypotheek moet worden. Na het akkoord van de bank stap je naar een goedkope notaris en stelt hij een akte op die je daarna moet ondertekenen.

Kosten notaris

De oversluitkosten liggen gemiddeld tussen de €90,- en €500,-. Uiteraard is de hoogte van de oversluitkosten afhankelijk van de tijd en werkzaamheden die de notaris in het oversluiten steekt. Het honorarium bedraagt bijna de helft van de totale prijs. Houd hiervoor rekening met gemiddeld €250,-.

Daarnaast moet je de oude hypothecaire lening in het Kadaster doorhalen en de nieuwe akte inschrijven. Voor het inschrijven betaal je gemiddeld €120,- en het uitschrijven kost ongeveer €2,50.

Het notariskantoor voert daarnaast nog klein uitzoekwerk uit. Dit noemen we ook wel recherchekosten. De recherchekosten verschillen per notariskantoor maar liggen ongeveer rond de €45,-.

Gemiddelde notariskosten oversluiten hypotheek

Werkzaamheden Kosten *
Honorarium notaris €250,-
Recherchekosten kadaster €45,-
Inschrijfkosten kadaster €120,-
Royementskosten €37,50
Kosten kadaster doorhaling €2,50
Werkzaamheden notaris Akte €50,-

* Let op:dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw. Vraag voor exacte prijsberekeningen gratis en vrijblijvend offertes aan.

Andere kosten bij oversluiten

Bij het (gedeeltelijk) oversluiten betaal je veel bijkomende kosten: kosten voor het notariskantoor, oversluitkosten, royementskosten en eventueel taxatie- of bemiddelingskosten. Waar je ook rekening mee moet houden is de eventuele boete die je de oude hypotheekverstrekker moet betalen. Al deze kosten tikken aardig aan. Daarom is het verstandig om vooraf te berekenen of je er inderdaad op vooruit gaat. Als het renteverschil niet groot genoeg is, kan het natuurlijk zijn dat je extra kosten voor de boete en het notariskantoor een stuk hoger zijn dan wat jij maandelijks op de hypotheeklasten bespaart.

Oversluitkosten aftrekbaar?

Goed nieuws: een deel van de belasting voor het oversluiten kun je aftrekken bij jouw belastingaangifte. Bijvoorbeeld de taxatiekosten, kosten gemaakt voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), de bemiddelingskosten en de royementsaktekosten. Wanneer je ervoor gekozen hebt om deze extra kosten mee te financieren, dan moet je de schuld in de belastingaangifte splitsen. De rente die je moet betalen is namelijk niet aftrekbaar. Meer hierover lees je op de website van de belastingdienst. Daar lees je precies welke kosten aftrekbaar zijn en in welke box deze schuld valt.

Hoogte boeterente berekenen

Hoe hoog de boete is die je moet betalen, is afhankelijk van een aantal verschillende factoren: onder andere de hoogte van de resterende lening, de hypotheekvorm en de rentevaste periode. Het is in ieder geval belangrijk om te weten dat de bank niet mag verdienen aan de boete, je betaalt dus alleen wat je de bank al verschuldigd was.

Waarom een boete betalen?

Wanneer je ervoor kiest om over te stappen naar een andere bank of hypotheekverstrekker, dan loopt je huidige bankrentes mis. Bij het afsluiten van de eerste hypotheek, bepaal je namelijk voor welk termijn je de rente vast laat zetten. Het betalen van een boete klinkt dus zwaarder dan het is: in de praktijk is het eigenlijk een compensatie voor dat wat de bank misloopt.

Een goedkope notaris vinden

De notariskosten kunnen aardig oplopen en bedragen een groot deel van de kosten voor het gedeeltelijk oversluiten van je hypotheek. Een groot deel van deze kosten is wettelijk vastgelegd. Maar wist je dat elk notariskantoor zelf de hoogte van het honorarium bepaald? Dit houdt in dat de notariskosten per kantoor flink kunnen verschillen. Het is dus mogelijk om een goedkope notaris te vinden! De eenvoudigste manier om een goedkope notaris te vinden, is via het vergelijken van offertes! Door de prijzen van meerdere notarissen te vergelijken weet je zeker dat je de scherpste prijs betaalt.

Vrijblijvende offertes ontvangen

Het vergelijken van offertes is een goede manier om een goedkope notaris te vinden. Klinkt dit als veel werk? Dat is het zeker niet! Via ons offerteformulier vraag je namelijk eenvoudig in één keer meerdere offertes aan bij verschillende notarissen. Dit kost je niets en is helemaal vrijblijvend. Dat betekent dat je helemaal nergens aan vastzit! Vergelijk op je gemak de verschillende prijzen en kies het notariskantoor met het beste aanbod. Wil je jouw hypotheek laten oversluiten en zoek je daarom een notariskantoor? Of ben je benieuwd wat het kost om een royementsakte op te stellen? Geef dan snel je wensen door via het offerteformulier!

Hypotheek oversluiten kosten