erfpacht

Erfpacht

Wist je dat het kopen van een woning met erfpacht erg aantrekkelijk kan zijn? Omdat je de grond waarop de woning staat niet koopt, is de aankoopprijs een stuk lager dan vergelijkbare woningen! Als erfpachter betaal je daarna huur in de vorm van een canon.

Op deze pagina lees je meer over erfpacht: wat dit is en of het kopen van een erfpachtwoning verstandig is. Ook lees je meer over de canon dat je moet betalen, hoe je de hoogte hiervan kunt berekenen en of deze kosten aftrekbaar zijn. Heb jij de hulp van een notaris nodig bij het kopen van een erfpachtwoning? Vind een betrouwbare en goedkope notaris uit je regio met behulp van ons netwerk en bespaar tot wel 40%! Vul het offerteformulier in.

Wat is erfpacht?

Erfpacht houdt in dat de grond rondom je woning, eigendom is van iemand anders. Wanneer je dit huis koopt, houdt dat in dat je het huis zonder de grond koopt, maar dat je dit wel gebruikt. Als erfpachter ben je daarom wel zelf verantwoordelijk voor het onderhoud.

Het kopen van een huis met erfpacht is aantrekkelijk, omdat de vraagprijs een stuk lager ligt: logisch ook, je koopt de grond er niet bij. Het nadeel ervan is dat je wel een soort huur moet betalen, dit noemt men de canon. Alle regels omtrent een erfpachtwoning en het canon zijn wettelijk vastgelegd in het burgerlijk wetboek.

Hoe werkt erfpacht en het erfpachtcanon?

In onderstaande video zie je hoe erfpacht en het erfpachtcanon in zijn werk gaan.

Hoogte van de erfpachtcanon berekenen

Wanneer je de grond rondom je woning niet koopt, dan is de aankoopprijs een stuk aantrekkelijker. In ruil daarvoor betaal je wel de canon. Dit kun je zien als de huur die je betaalt. De hoogte van de canon verschilt per situatie en is relatief eenvoudig te berekenen. Gemiddeld genomen betaal je ongeveer 5% van de grondwaarde per jaar. Je kunt er ook voor kiezen om het erfpacht maandelijks te betalen. Zo kun je de hoogte hiervan als volgt berekenen. Stel: de grond rondom je woning heeft een grondwaarde van €60.000,-. De erfpacht bedraagt ongeveer 5% hiervan en dat komt uit op ongeveer €3.000,- per jaar. Maandelijks betaal je bruto gemiddeld €250,-.

Erfpacht afkopen of niet?

In sommige gevallen kun je de erfpacht van je woning afkopen. Afkopen houdt in dat je in één keer een bedrag betaalt, zodat je niet jaarlijkse of maandelijkse kosten hoeft te betalen. Als de grondwaarde verhoogt, dan wordt ook de canon een stuk hoger. Als jij bij de koop van je woning de erfpacht hebt besloten tot afkopen, heb je hier geen last meer van! Bovendien krijg je vaak een korting als je besluit het in één keer af te kopen. Toch is het afkopen niet altijd verstandig. Als er geen gunstige korting is, bijvoorbeeld, of als je van plan bent relatief kort in de woning te blijven wonen. Reken daarom vooraf goed uit of het afkopen in jouw situatie financiële voordelen oplevert.

Wat doet de notaris bij afkopen?

Als je besluit tot het afkopen van erfpacht, dan is het belangrijk dat dit officieel gedocumenteerd wordt. Je wilt natuurlijk niet voor vervelende verrassingen komen te staan. Daarom is de hulp van een notaris bij het afkopen onmisbaar. Als afkopende partij heb jij recht om de notaris te kiezen. Door te kiezen voor een goedkope notaris uit de buurt kun je dus flink op de notariskosten besparen! Zo betaal je de notaris gemiddeld €380,- en betaal je daarnaast nog voor de recherchekosten en de inschrijving in het Kadaster. De notariskosten kunnen per notariskantoor enorm verschillen, ga daarom op zoek naar een goedkope notaris.

Gemeentelijke & particuliere erfpacht

Het kopen van een woning met erfpacht is aantrekkelijk vanwege de lagere hypotheek die je kunt afsluiten. Maar aan wie moet je de canon eigenlijk betalen? In veel gevallen houdt erfpacht in dat de gemeente de eigenaar van de grond is. Dit betekent dat je de canon aan de gemeente betaalt. Veel gemeentes bieden tegenwoordig de mogelijkheid tot het afkopen van erfpacht. Een andere mogelijkheid is particuliere erfpacht. Dit houdt in dat niet de gemeente, maar een particulier de grondeigenaar is. Hierbij gaat het vaak om vereniging of kerk als eigenaar.

Benieuwd naar de prijzen en mogelijkheden?

Vraag gratis en vrijblijvend traprenovatie offertes aan en bespaar tot wel 30% op de totaalprijs!

Gratis offertes aanvragen

Erfpacht en hypotheek

Ook als je een huis met erfpacht koopt, dan moet je natuurlijk ook een hypotheek laten afsluiten. Houd er rekening mee dat de erfpacht mogelijk invloed heeft op de hoogte van je lening. Om je maximale hypotheek te berekenen houdt de hypotheekadviseur rekening met al je inkomsten en uitgave. In het geval van erfpacht heb je dus extra maandelijkse lasten. Hierdoor is de maximale hypotheek lager dan wanneer je een huis zonder zou kopen. Kies je er als erfpachter voor om de erfpacht eeuwigdurend af te kopen, dan heeft dit uiteraard geen gevolgen voor je maandelijkse lasten en heeft het geen gevolgen voor de maximale lening.

Erfpachtopinie bij notaris aanvragen

Als je een woning wilt kopen met erfpacht die voor 1 januari 2013 is gevestigd, dan heb je bij de aanvraag van je hypotheek een erfpachtopinie nodig. De erfpachtopinie is een verklaring met daarin de criteria waaraan de waarde van de erfpachtwoning getoetst wordt. Een ‘groene’ opinie houdt in dat het erfpachtrecht prima financierbaar is. Wanneer de erfpachtwoning een ‘oranje’ opinie krijgt houdt het in dat financiering al een stuk lastiger is. Bij een ‘rode’ opinie ziet de bank af van het verschaffen van een lening. De erfpachtopinie wordt gemaakt door de notaris en wordt vaak aangevraagd door de erfpachter. Ook dit gebeurt conform het Burgerlijk wetboek.

Voor- en nadelen van erfpacht

Het kopen van een erfpachtwoning is een aantrekkelijke optie voor onder andere veel starters. Dit komt voornamelijk omdat erfpachtwoningen lagere vraagprijzen hebben, waardoor het afsluiten van een lening een stuk gemakkelijker is. Daarbij is het canon aftrekbaar bij de belastingdienst, waardoor er ook hier een financieel voordeel te behalen valt. Doordat je de canon vooraf kunt afkopen heb je bovendien geen last van een eventuele waardevermeerdering en krijg je vaak een goede korting. Het nadeel van het kopen van een erfpachtwoning is dat je maandelijks of jaarlijks vast zit aan vaste lasten. Bovendien kunnen deze lasten stijgen, waardoor het kostenplaatje onzeker is.

Is de erfpacht aftrekbaar van de belasting?

Als je als erfpachter maandelijks of jaarlijks de canon betaalt aan de grondeigenaar, dan zijn deze kosten aftrekbaar bij de belastingdienst. Dit levert financieel ook mooie voordelen op. Je profiteert als erfpachter namelijk van hetzelfde fiscale voordeel bij jouw goedkopere woning als wanneer je een hogere hypotheek zou afsluiten waarbij meer hypotheekrente aftrekbaar is. Kies je ervoor om de canon af te kopen, dan zijn deze kosten niet aftrekbaar. Maar: als jij een lening afsluit voor het afkopen van de canon dan is de rente van deze lening weer wel aftrekbaar. Meer hierover lees je op de website van de belastingdienst.

Overige aandachtspunten

Naast de canon dat je als erfpachter moet betalen, zijn er andere aandachtspunten om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan de opstalverzekering: een opstalverzekering dekt de schade die aan jouw huis ontstaat. Maar omdat het huis niet op jouw grond staat, moet je wel kunnen aantonen dat het huis zelf wel jouw eigendom is. Voor het afsluiten van een opstalverzekering heb je dus recht van opstal nodig. Een ander aandachtspunt is dat het verkopen van een pand met particuliere erfpacht in de praktijk moeilijker blijkt. Dit komt omdat banken huiverig zijn met het verstrekken van een lening voor particuliere erfpachtwoningen.

Wat doet de notaris voor je?

Of je nu een reguliere woning of erfpachtwoning nodig hebt: bij het afsluiten van een hypotheek moet je een notaris inhuren. In het geval van erfpachtwoningen ontvang je bovendien de nieuwste versie van de erfpachtakte. In deze akte is het recht van erfpacht gevestigd en hierin staan alle afspraken conform het burgerlijk wetboek. Iets anders dat de notaris voor je kan doen, is het opstellen van de Akte van Vestiging. In de Akte van Vestiging staat de hoogte van de canon die de erfpachter verschuldigd is en met welke termijnen de erfpachter deze betaalt.

Vrijblijvend offertes van notarissen vergelijken

Wist je dat het honorarium van notarissen per notariskantoor enorm kan verschillen? Het is dus altijd verstandig om de prijzen van meerdere notariskantoren met elkaar te vergelijken. Dit doe je gemakkelijk door middel van onze service. Via het offerteformulier vraag je eenvoudig tot wel 5 vrijblijvende offertes van notarissen uit de buurt.

Wil je binnenkort een erfpachtwoning kopen? Of overweeg je het afkopen van de canon? Schakel dan de hulp van een goedkope notaris in, zodat je niet teveel betaalt. Maak je geen zorgen: deze offerteservice is gratis en helemaal vrijblijvend. Zo zit je nergens aan vast!

erfpachter