Hypotheekakte

Hypotheekakte

Als je een woning wilt kopen, is het meestal verstandig om een hypotheek af te sluiten. Hiervoor wordt een hypotheekakte opgesteld. In deze akte wordt vastgelegd dat jij een onroerende zaak, vaak een woning, als onderpand geeft aan de geldverstrekker in ruil voor een lening, de hypotheek. Hierbij ben jij de hypotheekgever en is de geldverstrekker de hypotheeknemer. Samen met een notaris neem je de hypotheekakte door, waarna deze door de hypotheekgever, jij dus, de hypotheeknemer en de notaris wordt ondertekend. Ben je op zoek naar een professionele notaris die jou kan helpen bij een hypothecaire lening en een hypotheekakte? Neem dan contact met ons op.

Wat staat in een hypotheekakte?

Er staan verschillende zaken in een hypotheekakte, dit verschilt per hypotheeknemer. Een aantal zaken horen hier sowieso in te staan, zoals de hoogte van de hypothecaire inschrijving, omschrijving van de woning of het pand, de rente van de hypotheek die betaald moet worden, hoe de hypotheek wordt afgelost, de verplichting om het pand te verzekeren en algemene voorwaarden van de bank. Nadat alles is opgesteld, neemt een notaris de hypotheekakte met u door en ondertekent men de akte. De akte moet ondertekend worden door de hypotheeknemer, hypotheekgever en notaris. Hierna wordt de hypotheekakte ingeschreven in het kadaster en staat de hypotheek op jouw naam.

Hypotheekakte opvragen

Om meer inzicht te krijgen in de kosten van een woning, kun je zowel de hypotheekakte als de transportakte van een woning opvragen. Doordat een akte altijd in het openbare register van het kadaster te vinden is, kun je dit makkelijk inzien. Hierdoor kun je meer informatie verzamelen over de woning en kun je beter inschatten wat de kosten zijn. Er zitten wel kosten verbonden aan het opvragen van een akte, deze liggen rond de vijfentwintig euro. Voor het opvragen van een akte hoef je niet per se een notaris in te schakelen, maar voor advies kun je altijd contact opnemen met een notaris.

Hypotheeknemer en gever

Om de partijen bij een hypotheekakte duidelijk te maken, worden deze hypotheeknemer en hypotheekgever genoemd. De hypotheekgever ben jij, je geeft immers je woning als onderpand voor een hypothecaire lening. Met deze hypothecaire lening, oftewel de hypotheek, betaal je de woning. De hypotheeknemer is vaak een bank, waarvan je geld kan lenen om de woning te betalen. Jij als hypotheekgever moet voldoen aan een aantal zaken, zoals het terugbetalen van de lening die je hebt gemaakt voor de hypotheek binnen een afgesproken tijd. Doe je dit niet, dan is het mogelijk dat de bank jouw woning verkoopt om alsnog aan het geld te komen.

Notariskosten

Wanneer je een notaris inschakelt, dan kost dit geld. Zo ook met hulp bij de akte voor de hypotheek en bijvoorbeeld de transportakte. Dit worden notariskosten genoemd. Aangezien het verplicht is om voor een akte voor de hypotheek een notaris in te schakelen, maak je altijd notariskosten. Binnen de notariskosten vallen vaak niet alleen de kosten voor de notarissen zelf. Zo moet je bij notariskosten ook denken aan kosten die gemaakt worden voor de leveringsakte, voor de hypotheek en eventuele kosten aan derden. De prijs die een notaris vraagt, staat niet vastgesteld. Zoek daarom naar notarissen met een mooi tarief.

Hypotheekakte kwijt, wat nu?

In principe is het verstandig om de hypotheekakte goed te bewaren. Maar het kan gebeuren dat je de akte kwijtraakt. Dit is gelukkig geen ramp. Over het algemeen bewaart de notaris namelijk een exemplaar en anders is het mogelijk om een kopie van de hypotheekakte op te vragen via het kadaster. Wel zitten hier kosten aan verbonden. Vraag daarom niet zomaar een nieuwe aan, maar kijk goed of u de hypotheekakte nog kan vinden. Weet u de akte voor de hypotheek echt niet meer te vinden, neem dan contact op met de notaris of het kadaster.

Vrijblijvend offertes opvragen

Wil je een woning kopen en heb je hulp nodig bij de hypotheek en de akte? Of ben je op zoek naar een notaris die samen met jou en de bank de akte kan ondertekenen? Wil je meer informatie over de mogelijkheden voor een hypothecaire lening en advies van een notaris? Neem dan contact met ons op. Bij ons vergelijk je gemakkelijk prijzen voor het opstellen van een akte voor de hypotheek of een akte van levering, doordat je een vrijblijvende offerte kan aanvragen. Zo weet je zeker dat je de meest voordelige prijzen te pakken hebt voor het opstellen van de akte voor de hypotheek. Vul het contactformulier in om in contact te komen met een professional!

Hypotheek akte