Geregistreerd partnerschap

Geregistreerd partnerschap

Gaan jij en je partner samenwonen? Gefeliciteerd! Al eens nagedacht hoe jullie je relatie willen vastleggen? Als je gaat samenwonen met je partner kan het fiscaal voordelen hebben als je dit laat vastleggen in de vorm van een geregistreerd partnerschap. Bij een partnerschapsregistratie leggen jullie bij de wet vast dat jullie elkaars partner zijn. Dit biedt fiscaal voordelen en geeft jullie als partner een aantal rechten. Je kan bij de notaris partnerschapsvoorwaarden laten opstellen om problemen bij het eventuele ontbinden te voorkomen. Dit heeft geen invloed op het fiscaal voordeel. Benieuwd wat een notaris kan betekenen bij het vastleggen van een partnerschapsregistratie? Als je contact met ons opneemt sturen wij je meerdere offertes van notariskantoren uit je regio, zodat je zelf kan vergelijken.

Soorten samenlevingsvormen in Nederland

Als je gaat samenwonen zijn er in Nederland verschillende manieren waarop je dit kunt vastleggen. Je zou kunnen samenwonen en zelf afspraken maken over de uitgaven. Dan ben je geen fiscaal partners. Als er belangrijke bezittingen zijn, zoals een koophuis, of er zijn kinderen in het spel dan zijn er meerdere voordelen om vast te leggen als je gaat samenwonen. In Nederland kun je als je gaat samenwonen kiezen om te gaan trouwen, een geregistreerd partnerschap aangaan of samenwonen met een samenlevingscontract. De kosten van een huwelijk kun je zo hoog maken als je zelf wilt. Er zijn mensen die het belangrijk vinden om met alle toeters en bellen te trouwen, terwijl anderen kiezen voor trouwen op een woensdagmiddag bij het stadhuis. Als je wilt samenwonen met een samenlevingsovereenkomst hangen de kosten af van je situatie. Hoe complexer, hoe hoger de kosten.

Verschil met samenlevingscontract

Een geregistreerd partnerschap wordt vaak vergeleken met samenwonen met een samenlevingscontract. In beide gevallen ben je fiscaal partners. Toch lijken deze manieren van samenwonen niet zoveel op elkaar. Een geregistreerd partnerschap lijkt meer op trouwen dan op een samenlevingscontract als je gaat samenwonen. Als je een geregistreerd partnerschap aangaat, gebeurt dit bij een ambtenaar van de burgerlijke stand. Een samenlevingscontract wordt opgesteld door een notaris. Daarbij ben je bij een geregistreerd partnerschap elkaars erfgenaam en zou je bij het samenwonen met een samenlevingscontract hier een testament voor moeten opstellen. Als je niet langer wilt samenwonen, is een samenlevingsovereenkomst direct ongeldig. Als je stopt met samenwonen is een geregistreerd partnerschap nog wel in stand. Dit doet een notaris of advocaat.

Voordelen geregistreerd partnerschap

Voordelen geregistreerd partnerschap

Een partnerschapsregistratie heeft meerdere voordelen ten opzichte van samenwonen met een samenlevingscontract of huwelijk. Je bent elkaars fiscaal partner, wat belastingvoordeel op kan leveren. Behalve het fiscaal voordeel, zitten er ook andere voordelen aan. Beide partners hebben direct gezag en zijn elkaars erfgenaam. Één van de grootste voordelen van een geregistreerd partnerschap zit hem in de kosten. De kosten voor een samenlevingscontract als je gaat samenwonen en twee testamenten liggen aanzienlijk hoger dan de kosten van een geregistreerd partnerschap. Vaak is er zelfs een moment waarop je gratis een geregistreerd partnerschap kan vastleggen. Vooralsnog gebeurt een partnerschapsregistratie in gemeenschap van goederen. Zie je dit niet zitten? Stel dan partnerschapsvoorwaarden op het notarieel.

Partnerschapsvoorwaarden

Partnerschapsvoorwaarden

Als jij en je partner gaan samenwonen en geregistreerd partners willen worden kun je partnerschapsvoorwaarden laten opstellen bij een notaris. Partnerschapsvoorwaarden is in feite het zelfde als huwelijkse voorwaarden. In de partnerschapsvoorwaarden kunnen jij en je partner je bezittingen en schulden vastleggen. Je kan in de partnerschapsvoorwaarden alles compleet of juist gedeeltelijk van elkaar apart houden. De partnerschapsvoorwaarden hebben geen effect op je fiscaal voordeel. In de partnerschapsvoorwaarden kun je ook vastleggen wat er gebeurt als jullie het geregistreerd partnerschap toch willen laten ontbinden om problemen te voorkomen. Dit kan handig zijn als jij of je partner een eigen bedrijf heeft of juist grote schulden. In de partnerschapsvoorwaarden worden ook afspraken over eventuele partneralimentatie vastgelegd.

Geregistreerd partnerschap ontbinden

Een van de voordelen van een geregistreerd partnerschap is dat je niet naar de rechtbank hoeft om het te laten ontbinden. Bij de advocaat of notaris laten jij en je partner een overeenkomst opstellen waarin staat dat jij en je partner het geregistreerd partnerschap wilt laten ontbinden. Hebben jij en je partner samen minderjarige kinderen? Dan kun je de partnerschapsregistratie niet laten ontbinden. Het ontbinden van de partnerschapsregistratie gaat via de rechtbank waar jij en je (ex) partner een ouderschapsplan opstellen. Het proces van ontbinden van het partnerschap gaat hetzelfde in zijn werk als bij een echtscheiding. Na het ontbinden hebben jullie geen fiscaal voordeel meer.

Geregistreerd partnerschap ontbinden

Omzetten in huwelijk

Hebben jij en je partner bij het samenwonen een geregistreerd partnerschap, maar willen jullie nu gaan trouwen? Een partnerschapsregistratie kun je eenvoudig omzetten in een huwelijk. Het omzetten van een partnerschapsregistratie is niet meer dan het zetten van een handtekening op het gemeentehuis. Willen jij en je partner een mooie bruiloft, huur dan een ambtenaar van de burgerlijke stand in voor een ceremonie en het ja woord. Het daadwerkelijke omzetten is slechts een formaliteit en zouden jij en je partner ook op een andere dag kunnen doen. Heb je partnerschapsvoorwaarden laten opstellen? Dan blijven deze geldig als je gaat trouwen. Wil je iets in je partnerschapsvoorwaarden laten wijzigen? Dat zal bij de notaris gedaan moeten worden.

Wat doet de notaris?

Als je gaat samenwonen en een partnerschapsregistratie wilt vastleggen, dan hoef je niet langs de notaris. Wanneer je partnerschapsvoorwaarden wilt vastleggen voor de partnerschapsregistratie dan gebeurt dit wel bij een notaris. Partnerschapsvoorwaarden veranderen niets aan jullie fiscaal voordelen of geregistreerd partnerschap. In de partnerschapsvoorwaarden staat enkel zwart op wit hoe jij en je partner de bezittingen en schulden geregeld willen hebben. Ben je benieuwd wat een notaris behalve partnerschapsvoorwaarden nog meer voor jou en je partner kan betekenen? Als je contact met ons opneemt sturen wij jou en je partner meerdere vrijblijvende offertes toe.

Kosten geregistreerd partnerschap

Kosten geregistreerd partnerschap

Ben je gaan samenwonen en ben je benieuwd naar de kosten van een geregistreerd partnerschap? Deze kosten zijn meestal gelijk aan de kosten voor het trouwen op het gemeentehuis. De kosten verschillen per gemeente, maar vaak is er een dag of tijdstip waarop dit goedkoop gedaan kan worden. De kosten voor het laten vastleggen van partnerschapsvoorwaarden zijn gemiddeld €350,-. De kosten voor een geregistreerd partnerschap is in ieder geval lager dan de kosten voor een samenlevingsovereenkomst met twee testamenten. Hiervoor betaalt u gemiddeld tussen de €400,- en €500,-. De kosten voor het ontbinden van een partnerschapsregistratie liggen gemiddeld tussen de €300,- en €350,-

Besparen? Vergelijk gratis offertes!

Gaan jij en je partner samenwonen en zijn jullie op zoek naar een manier om dit officieel vast te leggen? Of hebben jij en je partner een geregistreerd partnerschap en is deze toe aan een beëindiging? Ook als je partnerschapsvoorwaarden wilt opstellen voordat je een partnerschapsregistratie aangaan, kun je bij ons terecht. Wij zijn een netwerk van ervaren notariskantoren door heel Nederland, waardoor er altijd een notarieel bij jou in de buurt is. Benieuwd wat partnerschapsvoorwaarden voor jullie gaan kosten, of wat de voordelen hiervan zijn? Neem contact met ons op. Wij sturen u vrijblijvende offertes toe (maximaal 5) zodat u zelf kunt vergelijken op prijs en aanbod.